Ontnuchteringsjaren - Salomon Kroonenberg PDF Afdrukken E-mail
Artikelindex
Ontnuchteringsjaren - Salomon Kroonenberg
Met spaarlampen en bomen het klimaat dienen
Klimaatpessimisten creŽren schijnzekerheid
Klimaat is niet te redden
Kroonenberg in Boeken@cetera
Persbericht
Robert Fripp - Water music I
Ontnuchteringsjaren algemeen

Met spaarlampen en bomen het klimaat dienen

De nuchterheid van de wetenschap klonk onlangs duidelijk door tijdens een avond over klimaatverandering in Tilburg. "We denken dat we door koolzuurgas te reduceren het klimaat weer terug in z'n hok kunnen stoppen", sprak hoogleraar geologie Salomon Kroonenberg. Hij schudde z'n hoofd nog net niet, maar dat kon je er gemakkelijk bij denken.

Nog zo'n uitspraak: "Wie zegt dat we de aarde kapot maken, praat eigenlijk onzin. Spaarlampen kopen is prima, maar doe dat dan niet om de aarde te redden. Doe het om zuinig te zijn met energie. Minder auto rijden heeft trouwens veel meer effect."
Klimaatverandering is van alle tijden. Maar ondanks die kanttekening bekende Kroonenberg dat ook hij toch aan de spaarlampen is gegaan. De verwachte zeespiegelstijging is ook niet niks, zei hij. "Waarom zou je je daar dan niet een beetje druk over maken?"
Veel burgers doen dat, is de overtuiging bij De Kleine Aarde in Boxtel. Het centrum voor milieu-educatie verwacht morgen op z'n minst duizend bezoekers tijdens een open dag die gewijd is aan wat consumenten zelf kunnen doen.
"Beter hadden we dat evenement niet kunnen timen", zegt marketingman Gürtan Ercan. Hij doelt op de klimaathype die is ontstaan in het kielzog van Al Gore's Oscarwinnende documentaire 'Een ongemakkelijke waarheid'. "Maar de mensen zien ook in hun eigen achtertuin wat er aan de hand is. De knopjes gaan wel erg vroeg open, en hooikoortspatiënten hebben in maart al last."
De belangstelling voor het onderwerp blijkt ook uit de aantallen toeschouwers voor de film van Gore. Die draait sinds 10 maart eenmaal daags opnieuw, maar nu gratis, in bioscopen in onder meer Den Bosch, Breda en Eindhoven. "Overal is het vol of nagenoeg vol", meldt Roger Cox van de stichting Planet Prosperity die het initiatief nam. Een woordvoerder van de Verkadefabriek in Den Bosch bevestigt dat: meer dan 1600 mensen kwamen al kijken.
De actie die Greenpeace lanceerde om via grootwinkelbedrijven in heel Nederland een miljoen spaarlampen aan de man te brengen, is aardig op stoom. Behalve particulieren nemen veel organisaties en gemeenten deel. Verzorgingscentrum De Bijsterstede in Tilburg, de gemeente Boxtel en de JH Dunantschool in Wijk en Aalburg deden dat al.
De energiebesparing door de lampen beperkt de productie van kooldioxide (CO2). De uitstoot van dat broeikasgas is voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Bomen helpen bij het binden van CO2.
In het kader van de klimaatcampagne Hier willen de provinciale landschappen in Nederland op aansprekende plekken 600 klimaatbosjes planten. Het gaat steeds slechts om drie, zes of negen walnotenbomen, die vooral moeten aanzetten tot nadenken over de klimaatproblematiek. Brabants Landschap wil in deze provincie eind dit jaar vijftig bosjes hebben geplant. In Woudrichem en Boxtel staan ze sinds kort al.

Artikel: Met spaarlampen en bomen het klimaat dienen

Bron: Brabants Dagblad van zaterdag 31 maart 2007

Auteur: Ben Ackermans